OLEJ KOKOSOWY | rafinowany czy nierafinowany?

14:05:00


Dziś porównam dla was dwa oleje, które posiadam. Oczywiście pod względem urody i pielęgnacji bo taka jest tematyka bloga.
Więc posiadam olej :
1. BIO olej kokosowy virgin, nierafinowany tłoczony na zimno, RISH
2. Ekologiczny olej kokosowy, EkoWital

Na początek może czym różni się olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego, a później moje odczucia.
OLEJ NIRAFINOWANY
Pozyskiwany jest w procesach mechanicznych (tłoczenie, oczyszczane, sedymentację, filtrację bądź wirowanie) z wykluczeniem zastosowania wysokiej temperatury – stąd jego inna nazwa “olej tłoczony na zimno”. Wyjątek stanowią oleje typu virgin, w których dopuszcza się wykorzystanie nieco wyższej temperatury w celu wzmożonej efektywności wydobycia tłuszczu. Ta najstarsza a zarazem najbardziej naturalna metoda pozyskiwania oleju, charakteryzuje się wyższą ceną w stosunku do olei tłoczonych na ciepło. Spowodowane jest to niską wydajnością procesu, na którą składa się masa niewykorzystanego oleju resztkowego, znajdującego się w wytłokach nasion, pestek bądź owoców surowca.. Olej nierafinowany obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, γ-linolenowy, -linolenowy), antyoksydanty (tokoferole, tokotrienole, związki polifenolowe ), sterole, skwalen. Skwalen jest składnikiem lipidowym skóry i wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, poza tym chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. olej kokosowy Olej kokosowy. Właściwości odchudzające i zastosowanie w kuchni Olej kokosowy wykorzystuje się w kosmetyce, medycynie naturalnej oraz w kuchni. OLEJ RAFINOWANY
 Popularny w polskich kuchniach olej kujawski to odpowiednik oleju rafinowanego. Jest tanim olejem, powszechnie wykorzystywanym do smażenia. Rafinacja jest bardzo skomplikowanym procesem, przebiegającym przy użyciu wysokiej temperatury i środków chemicznych – najczęściej heksanu. W czasie rafinacji (oczyszczania) następuje częściowe usunięcie tokoferoli, związków polifenolowych, steroli. Pod względem jakościowym jest gorszy od nierafinowanego, ale jego mocną cechą jest uniwersalność. Stosować go możemy zarówno do dań „surowych” np. do sałatek, w celu przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E, K) jak i do smażenia, pieczenia, grillowania. Można przechowywać go w temperaturze pokojowej przez długi okres, nie martwiąc się o jego zjełczenie.
http://bonavita.pl/olej-rafinowany-i-nierafinowany-roznice

Jak już wiadomo z profesjonalnych informacji powyżej dużo lepszy i bardziej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe jest olej kokosowy nierafinowany (virgin).
Czy możemy zauważyć różnicę w domu i podczas stosowania oleju kokosowego jako kosmetyk?
Różnica, znaczna różnica to cena między jednym a drugim. Wiadomo za lepszą jakość zazwyczaj trzeba troszkę więcej zapłacić, ale tutaj na pewno wyjdzie to nam na dobre.

Oczywiście, osobiście używam go jako maska na włosy: wybieram nierafinowany z tego względu, że ma więcej właściwości i piękny naturalny zapach kokosa czego brakuje w oleju rafinowanym. ( nakładam na całą długość, wsmarowuję i owijam włosy ręcznikiem na jak najdłuższy czas. Zazwyczaj u mnie to 3-4 godzinki, a następnie myję włosy i osuszam. Od razu widać poprawę, włosy się błyszczą i są bardzo łatwe do rozczesywania. Wiadomo, że aby uzyskać stały efekt trzeba taką czynność powtarzać co jakiś czas )

Bardzo dobrze sprawdza się również jako balsam, czy krem do rąk.  Nawilża skórę i zostawia na niej delikatny zapach kokosa.

Z czystym sumieniem mogę polecić stosowanie oleju kokosowego nierafinowanego na ciało, twarz i włosy. Podobno ma też właściwości lecznicze może pomagać przy różnych chorobach skóry takich jak np. Łuszczyca lub inne podrażnienia, opóźnia proces starzenia, chroni przed UV.





You Might Also Like

6 komentarze

  1. Świetny wpis i przydatne rady ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wierną fanką nierafinowanego oleju kokosowego 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Używam tylko nierafinowanego i bardzo go lubię. Świetnie się nadaje do robienia kosmetyków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Olej bez zapachu idealnie spisuje się w kuchni i to właśnie na nim powinniśmy smażyć a w kosmetyce i do bezpośredniego spożycia przyda się ten z zapachem :) U mnie olej kokosowy króluje i w kuchni i w pielęgnacji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam, jednak ostatnio chyba za często kładłam na włosy i mi się strasznie przetłuszczają ;)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  6. O ale super! :D
    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

dziękuję bardzo za każdy komentarz, zapraszam do obserwacji :)

sammydress

tosave

Flickr Images